Novosti

Izumi NASA-e koji su došli u naše živote 10, 11, 12/20

10. SimulatoriPrvobitne simulatore su izmislili u NASA-i sa namerom da astronauti redovno vežbaju i ne gube kondiciju u prostoru zbog bestežinskom stanja. Jedan od dugoročnih efekata produženog boravka u uslovima bestežinskog stanja je generalno slabljenje tela, smanjenje gustine kostiju i mišićnr mase. Da bi se izbeglo slabljenje dok su u svemiru, svi astronauti moraju da se izlažu intenzivnoj obuci.

11. Insulinska pumpa
Zahvaljujući istraživačima koji rade na stvaranju jedinice Mars Viking, NASA je pomogla da se lakše izvrši kontrola  dijabetesa. Danas, putovanje u svemir je nije lako, posebno važno je da se prati celokupno zdravlje astronauta. NASA stručnjaci su u potrazi za novim načinima da prate vitalne znake štićenika na velikim udaljenostima. Medicinski stručnjaci Centra za svemirske letove Goddard Space Flight Center su stvorili uređaj koji vam omogućava da kontrolišete nivo šećera u krvi i, ako je potrebno , uneti dozu insulina u organizmu. Ovaj pronalazak, danas poznat kao insulinske pumpe, pomaže kontrole šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom, od kasnih 80-ih.

12. Infracrveni termometar za uvo
U prošlosti, merenje telesne temperature je bio priličan izazov. Do 1991. godine je merena konvencionalnim termometrima sa živom, čime nije uvek moguće izmeriti tačnu temperaturu, ili rektalnim termometrom, koji su jednostavno nezgodan. Kompanija je odlučila da razvije nove Diatek termometre, koristeći tehnologiju NASA, povezana sa merenjem temperature zvezda na osnovu infracrvenog zračenja. Kompanija, zajedno sa NASA-laboratorijom,  Jet Propulsion Lab je razvila Diatek infracrveni senzor, koji deluje kada je termometar smešten u uhu. Ovo je pojednostavilo i ubrzalo proces merenja temperature, svodeći ga na dve sekunde.

Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.