Kraljevska dinja $ 12,000 po komadu
U Japanu, u ovoj zemlji najelitnijih proizvoda: oni mogu pokloniti vlastima, poslovnim partnerima i prijateljima u znak poštovanja i zahvalnosti jedno od najskupljih jela - kraljevsku dinju Yubari - hibrid . od dve sorte Muscat dinje (Earl omiljene i Burpee) Ova sorta se gaji u gradu na ostrvu Hokaido u vrlo malim serijama. Cena dinje može da dostigne $ 24,600 za par- po ovoj ceni je prodato na aukciji dva Yubari prošlog proleća za vreme Saporo praznika (Japansi dan davanja poklona u paru). Tokom berbe plodovi su mnogo jeftiniji, ali malo je gotovo nemoguće da ih kupite -. Sve se proda u minuti. Zašto voće košta kao i polovni automobile? Japanci veruju da je ova neobična dinja, njen jedinstveni miris i ukus, savršeno okrugli oblik, slatka narandžasta pulpa i graciozan izgled je čine takvim. Veruje se da njena kora podseća na slike drevnih porculanskih vaza, pa i na kožu, kao i celulozu. Prisustvo para ovih "lopti" na stolu govori rečito o prosperitetu vlasnika.
U Japanu, u ovoj zemlji najelitnijih proizvoda: oni mogu pokloniti vlastima, poslovnim partnerima i prijateljima u znak poštovanja i zahvalnosti jedno od najskupljih jela - kraljevsku dinju Yubari - hibrid . od dve sorte Muscat dinje (Earl omiljene i Burpee) Ova sorta se gaji u gradu na ostrvu Hokaido u vrlo malim serijama. Cena dinje može da dostigne $ 24,600 za par- po ovoj ceni je prodato na aukciji dva Yubari prošlog proleća za vreme Saporo praznika (Japansi dan davanja poklona u paru). Tokom berbe plodovi su mnogo jeftiniji, ali malo je gotovo nemoguće da ih kupite -. Sve se proda u minuti. Zašto voće košta kao i polovni automobile? Japanci veruju da je ova neobična dinja, njen jedinstveni miris i ukus, savršeno okrugli oblik, slatka narandžasta pulpa i graciozan izgled je čine takvim. Veruje se da njena kora podseća na slike drevnih porculanskih vaza, pa i na kožu, kao i celulozu. Prisustvo para ovih "lopti" na stolu govori rečito o prosperitetu vlasnika.
Crna lubenica od
$ 6,000 po komadu
Još jedan gurmanski delikates u Japanu - crna lubenica
densuke. U stvari, ona ima tamno zelenu
boju tako da se šara lubenice ni ne primećuje. Kao i Yubari dinja, densuke raste samo
na ostrvu Hokaido i retka je. Rekordna
cena za nju na aukciji je $ 6,000 -. iako je to bilo u 2008. U 2013, najskuplja lubenica je prodata
na sajmu u Japanu za $ 3,500 U leto
2014. Crni densuke je prodat u supermarketu u Torontu mnogo jeftinije - $ 200. Ako uzmemo u obzir da
je 90% lubenice voda, ova cifra je u svakom
slučaju prevelika
Rubin grožđe Do $ 5,400 za grozd,
U vrhu najskupljih proizvoda u Japanu, pored gore
navedenih, takođe uključuje grožđe rubin. Odlikuje
se neobičnom bojom rubina, slatkih i veoma velikih bobica - svaka ima prečnik
od oko 3 cm. Klasa lansirana 2007.
godine u Ishikava Prefecture - je rezultat 14 godina rada japanskih
vinogradara. U leto 2014. Grozd
od 30 plodova je prodat na aukciji za $ 5,400. Prijavljeno je da vlasnik kupio kao dekor za
venčanje određenom mladom paru
Dijamant kavijar 10.000 € po kilogramu
Malo ljudi je videlo a još manje okusilo kavijar
beluge albino. Što starija riba, svjetlija
jaja - vrednije na tržištu. Cena tegle kavijara pod imenom Almas je oko € 100 za 10 unci. Na isti vreme prodavci
upozoravaju da treba da se prijavite na listu čekanja i čekate isporuku nekoliko
meseci, što ukazuje da povećana potražnja za ovim proizvodom. Zbog činjenice da je i sama beluga retkost
kavijar je uključen u “crvenu knjigu”, a njegova proizvodnja je ograničena. U pubertetu ženke ostaju 27 godina. Videti belugu albino, je prava retkost
a videti je sa kavijarom -. je kao traženje igle u plastu sena.
Mermerna govedina i do $ 800 po kilogramu
Među svim vrstama mesa na
međunarodnom tržištu najvrednija je Kobe govedina - je nežno i masno mermerno
meso teleta Wagyu krave ponovo poreklom iz Japana, iz Hiogo Prefecture. U početku, ova poslastica je
proizvedena u gradu Kobe -. otuda i ime. Cena
za japansko tržište može biti $ 250-400 za 1 kg, ali u drugim zemljama japanska
šnicla je duplo skuplja, da ne spominjemo kuvana jela od njega. To se objašnjava veštim marketingom,
kao i divnim uslovima odgajanja krava : one su hranjene selektivnim odabirom
trave i zrna, slušale su pevanje raznih pesama, radjena im je masaža protiv stresa
i za pravilnu distribuciju telesne masti.
Beli tartuf Do $ 32,000 po kilogramu
Najskuplja gljiva na svetu - beli tartuf: raste samo
u određenim regionima Francuske, Italije i Hrvatske, teško ih otkriti i gotovo nemoguće
održati. Nacionalni centar o tartufima
u Italiji beleži prosečne cene: 2012. - € 500 za 1 kg u 2013. - € 350, a u
2014. -. samo € 220 zbog visokog prinosa .
Ali ako nadjete posebno veliku gljivu, može se prodati na aukciji za odličnu sumu. Na primer, u decembru 2014. najveći beli
tartuf težine 1,89 kg je prodat na aukciji u Njujorku za $ 61 000. U jesen za turiste
se organizuju posebne tartuf ture – sastoje se u traženju na posebnim mestima uz pomoć iskusnih lovaca sa
psima.
Šafran do
600 000 rubalja. po kilogram
Šafran se često naziva
"kraljevski začin" - zbog statusa i cene. U prodavnicama cena od 1 g začina
varira u zavisnosti od zemlje proizvodnje: Iran u vrednosti 230 rubalja,
Španski - 525 rubalja, a indijski -.. 660 rubalja. A to je zbog velikih
troškova proizvodnje i zbog
kompleksnosti ovog začina: dobija se iz stigma semena cveća Crocus, a postoje samo tri u svakom
cvetu. Ubiranje šafrana - veoma
naporan proces, ali ga jelo ne zahteva mnogo: 1 gram je dovoljan za nekoliko
kotlića pilava. Šafran daje jelu
žutu boju, a koristi se i kao afrodizijak i antiseptik, smiruje, poboljšava
metabolizam i čini kožu glatkom. Prema
legendi, u srednjem veku za jednu funtu (450 g) šafrana dobijali su jednog
arapskog konja. Od tada, ovaj
začin je ostao najskuplji začin na svetu.
Plava tuna Do $ 8,100 po kilogramu
Jedan od najvećih i najbržih riba na svetu - tuna
je takođe i najskuplja. apsolutni
rekord za cenu je postavljen u decembru 2012.: tuna težine 222 kg je prodata na
tokijskoj aukciji za 1,8 miliona dolara ($ 8108 po 1 kg). Međutim, ranije ove godine, isti kupac - Japanski
ugostitelj Kiioshi Kimura kaže,- na moje iznenađenje, kupio sam malo manje krupnu
ribu težine 180 kg za $ 37,500 ($ 208 po kilogramu). Stručnjaci kažu da pad tržišne cene može da znači da se broj plave tune u Japanskom
moru poporavlja. Međutim, u Moskvi
za 1 kg ribe i dalje treba platiti 17 000 rubalja.
Francuski krompitDo 457 € po kilogramu
Najskuplji krompir u svetu
je francuska sorta la bonnotte de Noirmoutier. Gaji se na ostrvu Noirmoutier u
ograničenim količinama (do 100 tona godišnje) i zahteva posebnu negu Zahvaljujući jedinstvenoj mikroklimi
. ostrva i peščana zemljišta sa visokim sadržajem algi daju krompiru neobičan
ukus slatkog sa primesama oraha. Kada
su prvi prinosi na prodaju, oni koštaju previše: na primer, u 1996. godini je
krompir prodat na aukciji u Parizu za 457 € za 1 kg. Sada se to malo smirilo, trgovci na
veliko krajem maja mogu očekivati cenu €
9-10 po 1 kg, ali u prodavnicama i restoranima, ovaj krompir je i dalje
"zlatni".
Azijski lemur kafa na 108 000 rubalja. po kilogramu
Najneobičnija i najskuplja
kafa je napravljena u Indoneziji uz direktno učešće životinja - Azijskog lemura. Životinje progutaju najviša zrna kfe i
ukusne trešnje, a zatim njihov izmet protkan zrnima biraju stanovnici,i
pretvaraju u elitno Kopi Luvak . Prema
prodavcima, "on ima retku nijansu karamele, čokolade i miriše specifično." Zanimljivo je da Azijskg lemura u jugoistočnoj Aziji
smatraju štetočinom. Utvrđeno je da
posle tretmana enzima u želucu životinja, kafa menja ukusu, gube gorčinu i prave da piće bude nežije i sadrži manje kofeina. Visoka cena kafe je zato što se originalan
Kopi Luvak pravi od izmeta divljih, ne lemura
koje gaje na farmama, takoo da se dobijaju male količine. Na ruskom tržištu cena za ovaj rasponu
od 2.300 do 10,800 rubalja za 100
g kafe.
Nema komentara:
Objavi komentar