Novosti

Zidovi



Stanovi se retko moluju jer taj poduhvat iziskuje prilične novčane izdatke i posao. Ovo je naročito složen posao u centrima gradova i u velikim zgradama gde se ne može poslužiti ni pedljom prostora van svoga stana. Zato — kada se ukućani reše da moluju stan — treba dobro da razmisle kako će taj posao izvesti, a isto tako i koje će boje izabrati za zidove. Inače, ako majstori zateknu neraskrčen prostor, nezaštićen nameštaj i stvari i još stanare koji ne znaju šta hoće — nastane užurbanost i metež, pola ukućana ili skoro svi raziđu se na posao i u školu a pitanje boja rešava se u poslednjem momentu, na brzinu. Radi toga se često pogreši i onda su ukućani osuđeni da godinama gledaju zidove koje ne vole — sve do idućeg molovanja.



Za zidove treba izabrati one boje koje pozitivno deluju na oko i raspoloženje. Stari moleraj sa ornamentima i teškim bojama, sa mnogo šara, zamenjen je svetlim, u dve a najčešće u jednoj boji.

Prostorije koje nemaju dovoljno dnevnog svetla treba molovati u svetlim bojama ili se pojedini zidovi jedne prostorije moluju u raznim nijansama. Naprimer, onaj zid koji je dobro osvetljen dnevnim svetlom moluje se tamnijom a onaj što je prilično mračan -— svetlijom nijansom, tako da se nijanse zidova izjednačavaju. Isto tako — da bi niska prostorija izgledala viša zidove treba obojiti sve do tavanice pa čak i tavanicu desetak santimetara okolo.

Boja zidova prvenstveno zavisi od namene prostorije, zatim od boje i presvlake nameštaja ili od prostirke na podu. Razni su ukusi u slaganju boja, a najbolje će biti, naročito za onoga ko nije siguran u njihovo poznavanje, da se posavetuje sa stručnjakom za uređenje stana ili sa umetnikom — slikarom. U svakom slučaju, pre molovanja treba razgovarati sa više osoba, čuti njihovo mišljenje i predloge pa pitanje rešiti tako da zid, nameštaj, zavese i prostirka pruže što lepšu harmoniju boja.

Tamnne boje smanjuju površinu zida a svetlije povećavaju. Ni u kom slučaju ne treba uzimati jake boje jer one zamaraju, pogotovuj osobu koja u toj prostoriji umno radi. Zidove je najbolje molovati u jednoj boji, bez šara i drugih boja. Na takvom zidu najlepše će doćii do izražaja umetnička slika kao i novokupljena šarena zavesa.

 U dečjoj sobi lepo i sveže deluje bledozelena i svetlo-roza boja. Ove boje ne zamaraju oči. I u spavaćoj sobi treba da preovlađuju nežne boje, na primer, boja slonove kosti ili svetloplava.

U dnevnoj sobi, u moderno uređenom stanu, zidovi se oblažu drvetom u visini metar i po, ali to je prilično skup zid. Isto tako, moderno je, radi “oživljavanja”  prostorije, drapirati ili tapacirati delimično ili u celosti jednu stranu zida materijalom koji je u vezi sa nameštajem, odnosno presvlakom — asurom, kretonom, jutom, somotom i sl.

Za kuhinju je ipak najbolje reševnje, iz praktičnih i higijenskih razloga, ako je zid do polovine obložen pločicama ili obojen masnom bojom. Obadva načina smatraju se zastarelim jer je mnogo bolji zid obložen pločicama od plastične mase. Ove pločice su izdržljivije, mnogo su toplije i jeftinije od porcelanskih i keramičkih. Gornji deo zida najbolje je oobjiti samo belo, tako da se može češće ponovo krečiti. Sa malo interesovanja i veštine to mogu i sami ukućani uraditi, makar jedanput godišnje. I zidovi u kupatilu slični su kuhinjskim a oblažu se i sa elaksiranim aluminijumskim pločicama.  Inače, kada je već uložen toliki trud i naprvljen veliki izdatak za molovanje zidova, ostaje još samo da se što bolje neguju. Kako je ružno po zidovima videti ogrebotine, šare olovkom, čađ od čunkova koji su pušili ili rupe gde su bili ekseri. Ne treba žuriti sa ukucavanjem eksera — prvo razmisliti da li je baš tu najpogodnije mesto. Ako je malter slab ubrzo će se ekser rasklimatati i ispasti a ostaće rupa šira nego što je potrebna. U tom slučaju ekser obmotati sa malo vate pa ga umočiti u retko razmućen giis, I rupe gde više ne stoje ekseri zatvoriti gipsom koji je prethodno obojen bojom zida.

Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.