Novosti

Čudni simboli prikazani na zastavama zemalja iz celog sveta

Nacionalna zastava je jedna od najvažnijih i najpoštovanijih simbola zemlje. Obično, motiv prikazan na zastavi povezan je sa istorijom ili kulturom zemlje. Dok većina nacionalnih zastava uključuju različite geometrijske oblike, boje i uobičajene simbole , postoje zastave sa iznenađujuće bizarnim stvarima prikazanim na njima. Od golog muškarca, preko odsečene glave pa i  osobama sa puškama i mačetama, pogledajte ove simbole prikazane na zastavama različitih zemalja u nastavku.

Mozambik
Kada je reč o nacionalnim zastavama sa oružjem, ništa ne može da se poredi sa zastavom Mozambika. Nacionalna zastava Mozambika "ukrašena" sa AK-47, koji simboliše zaštitu i budnost zemlje. Otvorena knjiga simbolizuje značaj obrazovanja, i motika predstavlja poljoprivredu zemlje
Butan
Svi znaju da je zmaj je veoma važan simbol u mnogim azijskim zemljama, ali Butan je jedna od retkih zemalja koja je ukrasila svoju nacionalnu zastavu ovim stvorenjem. Zmaj koji je prikazan na zastavi je Pritisak (Druk), legendarni zmaj Butana, koja drži u šapama dragulj koji se zove Norbu. Žuto označava spokojstvo zemlje, dok crvena polovina budističku duhovnost.
Kraljevina Svazilend
Na nacionalnoj zastavi Svazilenda je prikazan crno-beli štit (pokazuje da ljudi različitih rasa mogu da žive zajedno) i dva koplja. Tri subjekta su plavo perje. koje ima veliku vrednost i može koristiti samo kralj zemlje.
Kirgistan
Ono što izgleda kao blistava teniska loptica je zapravo sunce, dva puta tri linije - stilizovana slika vrha tradicionalnog kirgizijskog  stambenog objekta zvanog jurta. Zastava ima 40 identične grede raspoređene oko Sunca. Prema narodnom predanju , one predstavljaju 40 plemena Kirgistana koji su se borili  zajedno protiv Mongola pod vodjstvom epskog junaka po imenu Manas.
Belize
Dok većina nacionalnih zastava sadrži umerene količine karaktera i brojeva, dizajn nacionalne zastave Belizea je veoma složen. U centar zastave pokazuju se dva čoveka, naoružana alatom i okružena sa 50 listova mahagonija. Ovo je referenca za drvnu industriju, koja je veliki industrijski sektor.
Libija
Libijska državna zastava, koja je korišćena između 1977. i 2011., bila je jedina zastava na svetu, koja se sastoji od samo jedne boje. Na zastavi nije bilo slike, simbola, ili drugih predmeta. Čista zelena zastava je izabrana od strane tada libijskog lidera Moamera Gadafija (Moamer Gadafi). To simbolizuje njegovu političku filozofiju i islam. U 2011., nakon što je ubijen Gadafi uz žalbu je usvojena starija verzija zastave. 
Nepal






Nacionalna zastava Nepala - nije jedina nacionalna zastava na svetu nepravilnog četvorougla. U stvari, to je pojednostavljena kombinacija dve odvojene zastave na kojima je prikazan simbol sunca i polumeseca. Do 1962 zastava bila još čudnija , kao obeležja Sunca i Meseca su bila ljudska lica, što im je izgledalo kao moderni smajliji.
Kenija

Kenija - je još jedan afrička zemlja sa kopljima na njihovoj nacionalnoj zastavi. Zajedno sa dominantnom crvenom bojom u centralnom delu zastave simbolizuje zaštitu zemlje i krv prolivenu tokom borbi za nezavisnost. Crna boja na vrhu su kenijski ljudi, i zelena traka predstavlja krajolik zemlje.
Isle of man
Isle of Man, nalazi se između ostrva Velike Britanije i Irske, je pod samoupravom britanske krune, poznata po svojoj neobičnoj zastavi. Tri oklopne noge sa zlatnim ograncima spojene na crvenoj pozadini. Ovaj čudan simbol, zvanično poznat kao triskelion, koristili su stari narodi Mikene (Micenaeans) i Licia (Licians) hiljadama godina pre. Isle of Man koristi ovaj simbol još od 1932., ali nije jasno zašto su ga usvojili.
Kipar
Od avgusta 1960 Kipar koristi nacionalnu zastavu, koji prikazuje kartu ostrvu sa dve maslinove grančice, sa čistom belom pozadinom koja simbolizuje mir a narandžasta boja su njene velike količine zaliharude bakra.
Grenada
Nacionalna zastava Grenade, koristi se od 1974. godine, graniči okvir duboke crvene boje sa 6 žutih zvezda, koje predstavljaju šest okruga u zemlji. centralna zvezda okružena crvenim diskom predstavlja Svetog Georgija, glavni grad Grenade. Čudni mali karakter levo je muskatni oraščić, jedan od simbola Grenade. Crvena zastava označava hrabrosti i vitalnost, žuta - mudrost i toplotu, i zelena - vegetaciju i poljoprivredu.

Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.