Novosti

Izumi NASA-e koji su došli u naše živote 5, 6, 7/20



5. Bežični usisivač

Malo je verovatno da znate da je bežični usisivač koji koristite tehnologija razvijena za astronaute koji su sleteli na Mesec. Činjenica je da je tokom misije Apolo, NASA-i bio potreban prenosivi uredjaj sposoban za bušenje i prikupljanje uzoraka lunarnih stena. Prvi koji je izmislio bežične uređaje je kompanija Black and Decker 1961., razvijajući istraživačku NASA tehnologiju do tačke gde se sada nalazi, dajući nam bežični usisivač, medicinske instrumente, i više.

6. Filteri za vodu

Svi znaju da je voda - Izvor života. Iz tog razloga, mogućnost da se transformiše kontaminirana voda u čistu neverovatno je vredna. Prečišćavanje voda tehnologija je poznata još od 1950-ih, ali NASA je bila zadužena da ga podigne na veći nivo, omogućavajući astronautima dugo vreme boravka u svemiru, sa svežom, prečišćenom i filtriranom vodom. Mnoge kompanije su usvojile tehnologiju prečišćavanja vode, po uzoru na NASA-u, i dovele ga u svakodnevi život.

7. Nevidljiva proteza




Kompanija CERADINE, u saradnji sa NASA-om, bavi razvojem nevidljivih proteza programom Napredna Keramička istraživanja. Zahvaljujući njima, danas nošenje proteze ne donosi mnogo nelagodnost kao i pre. Za razvoj nevidljivih proteza zaslužno je razvijanje tehnologije termonavodećih raketa. To je rezultiralo da se u protezama nadje transparentni polikristalni aluminijum, koji je prvobitno korišćen u raketama.


Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.