Novosti

Najskuplje vrste hrane u svvetu

Kraljevska dinja $ 12,000 po komadu
U Japanu,  u ovoj zemlji najelitnijih proizvoda: oni  mogu pokloniti vlastima, poslovnim partnerima i prijateljima u znak poštovanja i zahvalnosti jedno od najskupljih jela - kraljevsku dinju Yubari - hibrid . od dve sorte Muscat dinje (Earl omiljene i Burpee) Ova sorta se gaji u gradu na ostrvu Hokaido u vrlo malim serijama. Cena dinje može da dostigne $ 24,600 za par- po ovoj ceni je prodato na aukciji dva Yubari prošlog proleća za vreme Saporo praznika (Japansi dan davanja  poklona u paru). Tokom berbe plodovi su mnogo jeftiniji, ali malo je gotovo nemoguće da ih kupite  -. Sve se proda u minuti.  Zašto voće košta kao  i polovni automobile? Japanci veruju da je ova neobična dinja,  njen jedinstveni miris i ukus, savršeno okrugli oblik, slatka narandžasta pulpa i graciozan izgled je čine takvim. Veruje se da njena kora podseća na  slike drevnih porculanskih vaza, pa i na kožu, kao i celulozu. Prisustvo para ovih "lopti" na stolu govori rečito o prosperitetu vlasnika. 
Crna lubenica od $ 6,000 po komadu 
Još jedan gurmanski delikates u Japanu - crna lubenica densuke. U stvari, ona ima tamno zelenu boju tako da se šara lubenice ni ne primećuje. Kao i Yubari dinja, densuke raste samo na ostrvu Hokaido i retka je. Rekordna cena za nju na aukciji je $ 6,000 -. iako je to bilo u 2008. U 2013, najskuplja lubenica je prodata na sajmu u Japanu za $ 3,500 U leto 2014. Crni densuke je prodat u supermarketu u Torontu  mnogo jeftinije - $ 200. Ako uzmemo u obzir da je 90% lubenice  voda, ova cifra je u svakom slučaju prevelika
Rubin grožđe Do $ 5,400 za grozd, 
U vrhu najskupljih proizvoda u Japanu, pored gore navedenih, takođe uključuje grožđe rubin. Odlikuje se neobičnom bojom rubina, slatkih i veoma velikih bobica - svaka ima prečnik od oko 3 cm. Klasa lansirana  2007. godine u Ishikava Prefecture - je rezultat 14 godina rada japanskih vinogradara. U leto 2014. Grozd od 30 plodova je prodat na aukciji za $ 5,400. Prijavljeno je da vlasnik kupio kao dekor za venčanje određenom mladom paru
Dijamant kavijar 10.000 € po kilogramu
Malo ljudi je videlo a još manje okusilo kavijar beluge albino. Što starija riba, svjetlija jaja -  vrednije na tržištu. Cena tegle kavijara pod imenom  Almas je oko € 100 za 10 unci. Na isti vreme prodavci upozoravaju da treba da se prijavite na listu čekanja i čekate isporuku nekoliko meseci, što ukazuje da povećana potražnja za ovim proizvodom. Zbog činjenice da je i sama beluga retkost kavijar je uključen u “crvenu knjigu”, a njegova proizvodnja je ograničena. U pubertetu ženke ostaju 27 godina. Videti belugu albino, je prava retkost a videti je sa kavijarom -. je kao traženje igle u plastu sena.
Mermerna govedina i do $ 800 po kilogramu
Među svim vrstama mesa na međunarodnom tržištu najvrednija je Kobe govedina - je nežno i masno mermerno meso teleta Wagyu krave ponovo poreklom iz Japana, iz Hiogo Prefecture. U početku, ova poslastica je proizvedena u gradu Kobe -. otuda i ime. Cena za japansko tržište može biti $ 250-400 za 1 kg, ali u drugim zemljama japanska šnicla je duplo skuplja, da ne spominjemo kuvana jela od njega. To se objašnjava veštim marketingom, kao i divnim uslovima odgajanja krava : one su hranjene selektivnim odabirom trave i zrna, slušale su pevanje raznih pesama, radjena im je masaža protiv stresa i za pravilnu distribuciju telesne masti. 
Beli tartuf Do $ 32,000 po kilogramu
Najskuplja gljiva na svetu - beli tartuf: raste samo u određenim regionima Francuske, Italije i Hrvatske, teško ih otkriti i gotovo nemoguće održati. Nacionalni centar o tartufima u Italiji beleži prosečne cene: 2012. - € 500 za 1 kg u 2013. - € 350, a u 2014. -. samo € 220 zbog visokog prinosa . Ali ako nadjete posebno veliku gljivu, može se prodati na aukciji za odličnu sumu. Na primer, u decembru 2014. najveći beli tartuf težine 1,89 kg je prodat na aukciji u Njujorku za $ 61 000. U jesen za turiste se organizuju posebne tartuf ture – sastoje se u traženju  na posebnim mestima uz pomoć iskusnih lovaca sa psima. 
Šafran do 600 000 rubalja. po kilogram
Šafran se često naziva "kraljevski začin" - zbog statusa i cene. U prodavnicama cena od 1 g začina varira u zavisnosti od zemlje proizvodnje: Iran u vrednosti 230 rubalja, Španski - 525 rubalja, a indijski -.. 660 rubalja. A to je zbog velikih troškova proizvodnje i  zbog kompleksnosti ovog začina: dobija se iz stigma semena  cveća Crocus, a postoje samo tri u svakom cvetu. Ubiranje šafrana - veoma naporan proces, ali ga jelo ne zahteva mnogo: 1 gram je dovoljan za nekoliko kotlića pilava. Šafran daje jelu žutu boju, a koristi se i kao afrodizijak i antiseptik, smiruje, poboljšava metabolizam i čini kožu glatkom. Prema legendi, u srednjem veku za jednu funtu (450 g) šafrana dobijali su jednog arapskog konja. Od tada, ovaj začin je ostao najskuplji začin na svetu.
 Plava tuna Do $ 8,100 po kilogramu
Jedan od najvećih i najbržih riba na svetu - tuna je takođe i najskuplja. apsolutni rekord za cenu je postavljen u decembru 2012.: tuna težine 222 kg je prodata na tokijskoj aukciji za 1,8 miliona dolara ($ 8108 po 1 kg). Međutim, ranije ove godine, isti kupac - Japanski ugostitelj Kiioshi Kimura kaže,- na moje iznenađenje, kupio sam malo manje krupnu ribu težine 180 kg za $ 37,500 ($ 208 po kilogramu). Stručnjaci kažu da pad tržišne cene  može da znači da se broj plave tune u Japanskom moru poporavlja. Međutim, u Moskvi za 1 kg ribe i dalje treba platiti 17 000 rubalja.
Francuski krompitDo 457 € po kilogramu
Najskuplji krompir u svetu je francuska sorta la bonnotte de Noirmoutier. Gaji se na ostrvu Noirmoutier u ograničenim količinama (do 100 tona godišnje) i zahteva posebnu negu  Zahvaljujući jedinstvenoj mikroklimi . ostrva i peščana zemljišta sa visokim sadržajem algi daju krompiru neobičan ukus slatkog sa primesama oraha. Kada su prvi prinosi na prodaju, oni koštaju previše: na primer, u 1996. godini je krompir prodat na aukciji u Parizu za 457 € za 1 kg. Sada se to malo smirilo, trgovci na veliko  krajem maja mogu očekivati cenu € 9-10 po 1 kg, ali u prodavnicama i restoranima, ovaj krompir je i dalje "zlatni".
Azijski lemur kafa na 108 000 rubalja. po kilogramu
Najneobičnija i najskuplja kafa je napravljena u Indoneziji uz direktno učešće životinja - Azijskog lemura. Životinje progutaju najviša zrna kfe i ukusne trešnje, a zatim njihov izmet protkan zrnima biraju stanovnici,i pretvaraju u elitno Kopi Luvak . Prema prodavcima, "on ima retku nijansu karamele, čokolade i miriše specifično." Zanimljivo je da Azijskg lemura u jugoistočnoj Aziji smatraju štetočinom. Utvrđeno je da posle tretmana enzima u želucu životinja, kafa menja ukusu, gube gorčinu  i prave da piće bude  nežije i sadrži manje kofeina. Visoka cena kafe je zato što se originalan Kopi Luvak  pravi od izmeta divljih, ne lemura koje gaje na farmama, takoo da se dobijaju male količine. Na ruskom tržištu cena za ovaj rasponu od 2.300 do 10,800 rubalja za 100 g kafe.

Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.