Novosti

Kupatilo



U stambenim novogradnjama sve se više prave mala kupatila sa kratkom kadom za sedenje, a još više kupatila bez kade, samo sa tušem, svedeno skoro na jedak kvadratni metar prostora. Za radnu poro-dicu, koja iza sebe sve sama sređuje i čisti, sam tuš je praktičniji jer se lakše održava u redu, brže čisti. Osim toga, tuš je higijenskiji, naročito u deljivim stanovima. Pokretni tuš, metalni, gumeni ili od plastične mase, naročito je praktičan jer se jednostavno natakne na slavinu od česme a prskalica se drži čas u jednoj čas u drugoj ruci za zreme tuširanja. Naravno, ovaj tuš se može upotrebiti samo u slučaju ako stan ima toplu i hladnu vodu ili grejanje vode pomoću struje.
Dole je na podu slivnik za odilaženje vode a okolo nabrana pvlivinilska zavesa koja štiti od prskanja klozetsku šolju i ostalo.
Iako u kupatilu postoji kada, malu decu je potrebno kupati u njihovoj, posebnoj kadici. Ta kadica se postavlja na letvice koje stoje na velikoj kadi  i tako će stariji kupati dete bez napornog sagibanja i straha da će se kadica prevrnutc sa klupice. Voda koja se prilikom kupanja deteta prosipa, sliva se u veliku kadu. Kadica od plastičnog materijala sve više osvaja. Ona je praktična ne samo zbog toga što se posle upotrebe može sklopiti i ne zauzima mnogo mesta, nego i zato što se zgodno okači unutar velike kade tako da su rubovi kade u jednakoj visini i otpada preterano sagibanje i prolivanje vode van velike kade.
U sasvim malom stanu kupatilo se često koristi i kao kuhinja. U tome slučaju kada se može sa dve strane i odozgo prekriti daskom i tada će izgledati kao komoda na kojoj može nešto stajati. Ova tri drvena pokretna zida oko kade skidaju se prilikom kupanja.
Između raznih oprema za kupatilo može biti velikih razlika  — počevši od onih koje imaju mramorne kade uzidane (ili ukopane tako da su ravne sa podom) sa vagom za svakodnevno merenje — pa do sasvim malog kupatila gde se mora iskoristiti i onaj deo ispod lavaboa. Akr se taj deo zakloni polivikilskom zavesom, tamo se mogu smestiti razne četke, krpe i kanta za ribanje — ono što ne treba da se vidi u kupatilu. U kupatilu obično stoji i prljavo rublje, ali ma gde ga smestili, treba mu naći praktično i naoko lepo mesto.
Ugao sa klozetskom šoljom u kupatilu može se zakloniti paravanom ili zavesom od polivinila tako da se, prema potrebi, može koristiti i dok se u kupatilu neko umiva, češlja i sl.
Kupatilo treba da ima i jednu klupicu na koju se, u slučaju potrebe, može sesti. Lavabo se ne može ni zamisliti bez ogledala iznad; I njega, samo treba paziti da na ogledalo ne pada sunce jer ga sunčevi  zraci kvare.Pored ogledala je ormanić (ili ploča ispred ogledala); levo sapun, desno čaša i četkica za pranje zuba, sunđeri, ubrusi. U kupatilu treba da stoji i ormanić sa malom kućnom apotekom. Radi  uštede ubrusa i njihovog pranja tu je i trubica hartije za brisanje I ruku, nataknuta na šipku da se hartija lakše odmotava. Svakako, na domaku ruke, trebalo bi da visi i pelerinica kaja se prebaci preko ramena za vreme češljanja.


Stan koji nema kutpatilo, pa čak ni lavabo, ipak mora imati odre đeno mesto za umivanje i negu tela. Kupatilo u deljivom stanu, koje upotrebljavaju dvetri porodice, sumnjive je čistoće a i ograničeno je vreme zadržavanja u njemu, tako da je, u najviše slučajeva, potreban zaseban kutak u svome stanu gde će se ukućani moći na miru umiti ili I okupati.
Ovo će se najbolje rešiti ako se taj kutak napravi u kunji , blizu lavaboa, da bi se lakše uzimala i prosipala voda. Ako na kuhinjskom podu postoji slivnik za. vodu, onda će rešenje biti još lakše. Za ogradu ovog „kupatila” može se uzeti pokretni paravan, koji se sklopi i skloni kada nije potreban, ili pričvršćena šipka u polukrug, sa zavesom. Na paravanu ili zavesi može biti nabrani polivinil , a još je praktičniji paravan sa mutnim staklom.
I kuhinjski orman može zagraditi ]ednu stranu „kupatila“, dok I kao druga strana služi zaovesa. U tome slučaju orman koji služi kao zid „kupatila” treba obložiti polivinilom. Na pod staviti  letvice a ako kuhinja nema slivnika na podu, onda se mora poslužiti koritom ili pocinkovanom kadom. U slučaju da stan nema vodovodne instalacije potrebno je napraviti i okačiti na zid kanticu sa slavinom, u kojoj će stajati voda za umivanje. Tu je i klupica sa lavabo, čanče sa sapunom, na pa^vanu kukice za ubrus, ogledalo i rublje. Sva ova oprema saklanja se posle upotrebe. Ovakav kutak za održavanje lične higijene može se napraviti i u sobi, samo u tom slučaju. na drveni pod treba staviti parče linoleuma ili neku gumenu prostirku.
Sve više se primenjuje moderna tehnika i u kupatilu. Za zagrevanje vode proizvode se razni bojleri na struju, butan-gas i plin, a da u prostoriji ne bi bilo hladno, proizvode se naročite grejalice koje sa zida bacaju toplotu dole, na kupača..

Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.