Novosti

Nameštaj koji raste iz zemlje (galerija)

Britanski dizajner je osmislio briljantan način da se stvori neverovatno jedinstven, ekološki nameštaj - on  pušta da priroda uradi težak posao.
Sadeći  mladice drveća u specijalno napravljenim plastičnim kalupima i pažljivim  orezivanjemm i praćenjem njihovog rasta, Gavin Manro je pronašao način za stvaranje prirodnog nameštaja koji se uzgaja. On je već stvorio više prototipa i trenutno ima zasadjeno polje u Derbiširu, Engleskoj, odakle će biti "Žetva" oko 400 stolova, lampi i stolica.

 Polje na kojem se uzgaja nameštaj
 Vrba koja raste u obliku stolice preko kalupa. Nada se da će biti spremna za prodaju do 2017. godine.
 Prototip stola
Prototip stolice

Gavin, 39-godišnji ekolog, nazvao je svoju tehniku "botanička proizvodnja," i  veruje da bi jednog dana mogao dovesti da ona bude lider proizvodnje velikog održivog, ekološkog nameštaja.

Proces počinje sa sadjenjem i orezivanjem mladih grana kako bi se uverili da rastu u pravim oblicima preko kalupa. Na pojedinim mestima, grane su kalemljene zajedno tako da spojevi rastu kao kruti komadi. Gavin ovo opisuje kao "organsko 3-D štampanje." Kada su grane porasle do željenog oblika i jačine, oni pažljivo završavaju sa procesom i uklanjaju ih sa kalupa.
 Gavin pozira sa drvenim abažurom

Gavin radi sa suprugom, Alice koja mu pomaže da napravi svoj jedinstveni nameštaj. Oni koriste prvenstveno vrbe, zbog svoje snage i brzog rasta, ali i eksperimentišu sa nekoliko drugih tipova drveća. On kaže da će njegove stolice trajati duže od tradicionalnih stolica jer mu stolice nisu slabe oko stastavaka kao kod klasičnih, jer kalemljeni spoj je jači nego onaj koji je uradjen ekserima.





Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.