Novosti

Kolekcionarstvo - najvredniji u svojoj vrsti

U svakoj oblasti kolekcionarstva možete naći takve predmete za koje za pravo da ih poseduju kolekcionari su spremni da plate astronomske sume novca. Ovi predmeti u nastavku, pripadaju toj kategoriji. Jedino sto da ih čini sličnim - je njihova ogromna cena.

Najskuplja video kaseta

vrednost od 1000 do 2000 dolara
Originalni video traka sa klasičnim hororom "Noć veštica" od John Carpenter je prodata na ebay-u 31. maja 2013, po neverovatnoj ceni od 13 220 dolara. Međutim, bilo je dosta ljudi koji sumnjaju u autentičnost transakcije - licitacija nije protekla u potpunosti glatko, do samog kraja je ostalo pitanje da li je ovaj snimak u dobrom stanju. 
Uprkos prilično skeptičnom raspoloženju, Video i dalje zauzima mesto u srcima mnogih fanova. Jedan od najvrednijih savremenih video kolekcija se veruje da je trilogija «Tales from the Quadead zone». Ovo su pravi horor filmovi je gde zaplet jednog od njih takav da žena čita bajke duhu njenog mrtvog sina, a u drugom filmu se pojavljuje Zombie klovn iz pakla. Filmovi su potpuno koncipirani i snimljeni amaterski od strane filmskog stvaraoca Chester Novell Turner. Imao je sreću da postane kultni klasik zbog svog zanimljiv pristupa snimanja uz učešće američkih crnaca glumaca. Drugi i poslednji od njegovih filmova pod nazivom "Crna đavolska lutka iz pakla" je takodje uspešna, potvrđuje talentovani Turner.

Poslednji put kopija njegovog filma «Tales from the Quadead Zone» vidjena je na aukciji i prodata za  700$. Vrlo je verovatno da će joj uskoro cena biti $ 2,000. Ova video kaseta – je realno " sveti gral "za kolekcionare video kaseta

Najskuplja kolekcionarska karta Card Pikachu Illustrator vrednost 20000 dolara



























Danas postoji mnogo igrara sa kartama koje se kombinuju, a najvrednija od svih igara kartama te vrste se smatra Pikachu Illustrator kartica iz igre Pokemon. U početku, kartica je bila jedan od šest objavljenih 1997. godine kao nagrada za jedno japansko takmičenje . Samo pet od njih su puštene u slobodan promet, dok je šesta prodata za 20 000 dolara. Početkom 2015. godine nova kartica u izuzetnom stanju Pikachu Ilustrator pojavio na ebay-u, a njena cena je 150 000 dolara.
Najskuplja video igra Gamma Attack

vrednost 50 000 dolara
Svega je izašlo samo 20 primeraka video igara konzole Gama napad za Atari 2600. Do današnjeg dana je poznat samo jedan primerak, i poseduje ga Entoni Denardo. U 2008. godini, on je pokušao da ga proda na eBay-u za $ 500 000, ali niko ga nije kupio. Stručnjaci su smatrali da se ponuđena cena od Denarda, pokazala kao previsoka, dok, po njihovom mišljenju, realna vrednost video igre bi bila 5 000 -. 10 000 dolara Do danas, njegova tržišna cena je neznatno povećana , i već se kreće od 20 000 do 50 000 dolara.
Najskuplji plakat za film: Metropolis

vrednost 1.2 miliona dolara
Uprkos činjenici da postoji mnogo plakata za filmove koji se smatraju dragocenim, među najskupljim ikada koji postoje je plakat za nemački nemi naučno-fantastični film iz 1927. pod nazivom "Metropolis". Autor postera - Hajnc Šulc Niudamm, veuje da u svetu postoje samo četiri kopije ovog postera. U 2005. godini je kupljen od strane kolekcionara za 690 000 dolara, a u 2012. je prodat za 1,2 miliona dolara kolekcionaru koji se zove Ralf DeLuca.
Najskuplji strip  
Action Comics # 1

vrednost 3.2 miliona dolara
Superheroji su za poslednjih 75 godina snažno prodrli u svet pop kulture, tako da ne postoji ništa neobično u tome da prvi strip u svetu predstavlja i najvredniji. Action Comics # je 1 prvi otkrio u svet Supermena. Ovde možete naći priču o njegovom nastanku, kao i veliki broj priča o tome kako je on spasio ljude. U avgustu 2014. godine prodat je na eBay-u je jedan od  najbolje očuvanih kopija stripa za 3,207,852 dolara. Veruje se da u svetu danas postoje samo 50 primeraka stripa, ali malo njih je se nalazi u dobrom stanju.
Najskuplja fotografija "Phantom" Peter Lik
vrednost 6.5 miliona dolara
Australijski fotograf Petar Lika je uspeo da proda fotografije "Phantom" anonimnom kupcu za 6,5 miliona dolara. Monokromatski fotografisano u Antelope Canion u Arizoni, utiskuju svetlost kako ulazi kroz pukotine unutar kanjona. Ovaj posao je ostavila čitavu umetnički zajednicu u šoku, jer do ovog dogadjaja niko nije smatrao da se rad Lika temelji kao umetnička fotografije. Da, naravno, slika je bila sasvim lepa, ali da li je bilo vredno tih miliona? Na ovaj ili onaj način, Rad Lika je na 4. mestu od ukupno 20 od najskupljih slika u svetu.
Najskuplja [tampana knjiga Bay Psalm Book
vrednost 14.1 miliona dolara
Bay Psalm Knjiga je štampana prva knjiga na engleskom u Severnoj Americi. Ova knjiga je puritanska interpretacija originalnih psalama pisanih na hebrejskom. Polazeći od 1640. štampano je oko 1.700 primeraka knjige, od kojih su 11 preživele do današnjih dana. Dve od njih su pripadale Staroj Južnoj crkvi u Bostonu, koja je odlučila da proda jednu od njih da plati račune i popravke. Knjiga je prodata u aukcijskoj prodaji 26. novembra 2013. za 14,165,000 dolara od strane Dejvida Rubinštajna iz Carlile Group.
Najskuplja skulptura  
«L'Homme qui marche I» Alberto Giacometti
vrednost 103.4 miliona dolara
Alberto Điakometi je bio švajcarski umetnik koji se preselio u Pariz. On se specijalizovao uglavnom za nadrealizam i apstraktne umetnosti, ali posle Drugog svetskog rata, odlučio je da se oproba u egzistencijalizmu. Njegova skulptura pod nazivom «L'homme kui Marke sam» (Hodajući Čovek I ) se smatra jednim od najpoznatijih među celokupnim njegovim radom. Bronzana skulptura prikazuje mršavog čoveka dok hoda. Statua je završena 1961. godine, i otišla u vlasništvo nemačke banke Commerzbank, a zatim je prodata  milijarderki Lili Safra, koja je platila 103,4 miliona dolara. Statuu je kupila nakon 8 minuta cenkanja 3. februara, 2010.
Najskuplja slika  
The Card Players" autor Paul Cezanne
vrednost 250-300 miliona dolara
Najskuplji umetničko delo na svetu -. Slika "Igrači karata" iz francuskog postimpresionizma od slikara Paul Cezanne. Slika je deo serije od pet komada, a završio je umetnik u poslednjim godinama svog života (početkom 1890.). Nekad u vlasništvu grčkog biznismena, malo pre svoje smrti u martu 2011. godine, on je uspeo da je proda katarskoj kraljevskoj porodici za 250 miliona dolara (mada neki tvrde da je dogovor bio vredan svega $ 300 miliona). Danas, mnogi postavljaju pitanje o takvoj naduvanoj ceni slikarstva. Da, bez sumnje, ova slika je naslikana od strane uglednog i poznatog umetnika, ali nikada ne može da se poredi sa radovima Pabla Pikasa i Van Goga.

Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.