Novosti

Neverovatni znaci hladnog vremena

Kristalno čisto smrznuto jezero
Ovo jezero se nalazi u planinama Visoke Tatre u Slovačkoj, kristalno čisto,i oni koji idu preko njega kada je zamrznuto izgledaju kao da su u vazduhu. Na slici planinar Nunuk Tomas (Tomas Nunuk) ide po zaleđenoj vodi. Providni Led se formira kada se veoma čista voda zaledi polako. Ovo jezero, okruženo prelepim pejzažom, izgleda čudesno.


Pucanje cevi u Sibiru



































U januaru 2015. sibirski grad je bio bukvalno zamrznut do centra grada nakon što je pukla cev u sred ledene kiše. Stanovnici u centralnom Sibiru izašli su iz svojih domova posle oluje i otkrili da je njihova ulica bila zamrznuta. Zbog oluje u gradu puklo je nekoliko vodovodnih cevi. S obzirom na činjenicu da temperatura padne noću do -40 ° C, voda na ulicama se potpuno zaledila.



Magacin pretvoren u ledeni zamak































Vatrogasci Njujorka borili su se sa vatrom duže od 24 sata nakon što je požar počeo u skladištu u Bruklinu. 

Dok su vatrogasci pokušavali da se izbore sa vatrom na ulici je temperature bila ispod nule, pri čemu se skladište za noć pretvorilo u ledeni zamak, jer se sve što se izlilo iz vatrogasnog creva, prekrilo debelim slojem leda



Planinarenje na smrznutom vodopadu






























Izuzetno niske temperature u zimu 2014. Izazvale su haos širom sveta, ali u Kini, takve temperature se smatraju pogodnim za veselu razbibrigu.


Pekinški Miiun okrug je toliko bio hladan da se vodopad koji se nalazi tamo u potpunosti smrzao. Neverovatni spektakl privukao je desetine planinara naoružanih pijucima koji su odlučili da osvoje veliki vodopad. 


Smrznuta pena u škotskoj reci




















Gomilu misterioznih diskova  sličnim palačinkama je viđeno u 2014., plutajući niz reku Dee u Aberdeenshire (Aberdeenshire), Škotska . Međutim, ovi palačinke nisu napravljene od brašna, mleka nego od smrznute pene i smrznutog leda.


Biolog po imenu Džejmi Erkart pronašao je komade leda, kao palačinke, kako plutaju u reci. Ovakvi diskovi se ponekad pojavljuju na Antarktiku i u Baltičkom moru, ali oni su izuzetno retki za Škotsku. Veruje se da su komadi smrznute pene uhvaćeni u vrtlogu, gde oblikovani tako kao diskovi. Disk se može povećati kada mali se delovi pene zalepe za njega, a zatim zamrznu" – rekla je Joanna Dick, predstavnica Fondacije River Dee.


Smrznuto jezero Mičigen

Prva snežna oluja u 2015. je bila inspirisana sećanjima na prošlogodišnje snežno ludilo, koji uključuje moćni nalet vetra, snega i niske temperature koje su bile smrtonosne u SAD. 

Obale jezera Mičigen u Čikagu, Ilinois su na fotografiji, zamrznuto 5. januara, samo nekoliko sati pre zimske oluje Gorgon.
Ledenice na točkovima




U hladnoj zemlji Kanadi putevi mogu praviti neobične probleme. Mi govorimo o izgledu ledenice na poklopcu automobila. Kada su kapljice polutopljene voda dospele na centralni deo točka,on ih baca i pravi  krive lukove – što se ne može videti u toplijim područjima. Niskie temperaturame uzrokuju da se kapi formiraju u  duge ledenice koje vire iz sredine gume oko šrafova.



















Snežne rolne u Ohaju






Retko zimsko čudo pojavilo preko noći u zimu 2014. godine u istočnim Sjedinjenim Državama, gde su jaki vetrovi besneli – valjani sneg čudnog oblika, kao što su krofne i šuplje cevi. Ove krhke formacije poznate kao sneg rolne su nalik na kolač i može raspasti pri dodiru, ali su i prilično zabavne za igru.


Prema podacima Nacionalne meteorološke službe da bi se formirale snežne rolnice potrebna je prava kombinaciju svetlosti i lepljivog snega, jaki (ali ne previše jaki) vetrovi i niske temperature. Prošlo je oko 10 godina otkako su sneg rolne su primećene u zapadnoj Pensilvaniji, ali su došle blizu grada Spokane (Spokane), Vašington u 2009. godini.

Kao grudva koja se kotrlja niz brdo u crtanom filmu, sneg rolne rastu sloj po sloj, kada vetar kotrlja. Ponekad su kotrljaju niz planinu, ali u ovom slučaju vetar ih je stvorio.

Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.