Novosti

Spavaća soba



Kao što je rečeno, ako stambene prilike ne dozvoljavaju da porodica ima zasebnu i dečju i spavaću sobu, onda će se svakako prvenstvo ustupiti deci. Ali, ako je moguće imati i zasebnu spavaću sobu, za ovu namenu može da se uzme i najmanja soba jer se u njoj i tako samo prespava (ovde se ne misli na „devojačku" sobicu). Savremeno opremljena spavaća soba ima jedan veliki ili dva manja kreveta (a najčešće jedan široki kauč), bez onih obligatnih ormanića („nahtkasna"). Umesto ogledala (,,psihe“) smešten je mali stočić, čija se sredina otklapa. Iznutra na poklopcu pričvršćeno je ogledalo, u stočiću je pribor za šminku, kutija sa nakitom i ostale sitnice. Kada se zatvori, ovaj stočić lepo služi kao pisaći sto. On se može napraviti — prepraviti od stare „psihe“.
Umesto onog onrutlog stočića mnogo je bolje, čak skoro i neophodno, u spavaćoj sobi imati stalak za bolesnika, sa nogom koja se podvuče pod krevet, tako da ploča stoji ispred bolesnika kada je on u sedećem položaju. Ovaj stalak odlično će poslužiti za obedovanje i pisanje u krevetu, a isto tako i u fotelji. Kada nije u upotrebi, stalak može stajati negde u uglu a na njemu stona lampa. Tako sa lampom može poslužiti i pokraj kreveta ili fotelje, sa potrebnim novinama, knjigom ili ručnim radom. Noge na stalku mogu biti drvene, ali je mnogo zgodnije ako su od savijenih hromiranih cevi. Ploča na stalku može se podesiti tako da se za vreme pisanja naginje radi veće udobnosti. Ovaj stalak može se, prilikom prepravke stare sobe, napraviti od suvišnih delova neukusnih „nahtkasna“ Mnogo je bolje umesto onog obaveznog para stolica kupiti jednu udobnu fotelju koja će poslužiti za odmor, a naročito za bolesnika — da sedne dok se postelja provetri i spremi. Krevet ne mora stajati tačno na sredini jedne strane zida. On se može pomaći bliže jednom uglu da bi u drugome ostalo mesta za fotelju, toaletni stočić i stalak.
Široki kauč (ili krevet) odmaknut je gornjom stranom od zida 20—30 cm tako da iza njega može da stane jedna polica sa zavesom, u koju se preko dana stavlja nosteljina. U produžetku te police je toaletni stočić i sekreter — sve smešteno u plitki orman čija vrata, kada se otvore, služe kao radna ploča, a isto tako i umesto „nahtkasna“,- uz ležište. Ovakva spavaća soba ustvari, služi i za sedenje i za prijem poseta, baš kao i dnevna.
U spavaćoj sobi bez plakara, biće dovoljan jedan trokrilni orman koji se, prema potrebi, može rastaviti i razmaknuti a između toga straviti još jedan pod zavesom, tako da se tu emesti sve ono od rublja i odeće što treba da stoji u spavaćoj sobi (leti zimska garderoba a zimi letnja). Ili, između običnog ormana i ugla sobe stavljena je zavesa ispod koje je nameštena drvena šipka sa vešalicama za odeću. Odozgo je napravljen „plafon“ od lesonitske ploče ili jakog kartona da se odelo odozgo ne bi prašilo. Ovakva proširenja mogu se praviti i u pretsoblju kao što je prikazano na crtežima za ormane u pretsoblju. Plitke fijoke su za rublje, šipke na izvlačenje za vešanje odela, na krilima vrata šipke za kravate i ogledalo. U ovakvom ormanu predviđeno je mesto za svaku oitnicu iz garderobe, tako da nije teško održavati potpuni red.
Dve sobe su najčešće povezane vratima. Svakako je potrebnije da druga soba — dečja ili dnevna — bude prostranija od spavaće. Zato se može na račun spavaće sobe uštedeti prostor za drugu sobu. Pored zida, u Spavaćoj sobi, od ugla stavljen je trokrilni orman, do njega je stavljen obični drveni orman, skinutih vrata i okrenut otvorom kroz vrata u dečju, odnosno dnevnu sobu, tako da se ovaj orman koristi iz te sobe kada se vrata otvaraju na zidu. Od ovog ormana,
do drugog odgovarajućeg zida, odnosno ugla u spavaćoj sobi, može se na šipku obesiti lepo nabrana zavesa. Iza ave zavese može stajati veliki sanduk sa zimskim stvarima, čiviluk za. odelo i sl. Zavesa treba da pokriva i poleđinu ormana koji je okrenut u drugu sobu ili će se ta poleđina obložiti lesanitom. Ako postoji razlika u visini ova dva ormana, treba je izravnati skraćivanjem nogu jednog od ormana, tako da i ormani i zavesa budu jednake visine. Prostor od ormana pa do tavanice može se skroz zatvoriti lesonitom; na taj način dobiće se lep tavan iznad ta dva ormana a prilaz će mu biti iza zavese gde je čiviluk ili sanduk. Lesonit treba staviti pre molovanja sobe tako da se preboji kao i zid.
U ovome slučaju manja prostorija je spavaća soba a veća dečja soba. U jednom uglu spavaće sobe je trokrilni a u drugom provizorni orman pod za vesom. Između njih je, na sredini, dvokrilni orman koji je okrenut u dečju sobu. Na taj način je dečja soba ostala mnogo prostranija,  i jedna i druga praktičnije za spremanje i čišćenje.
Kada se zida nova, naročito mala kuća, ovakvo rešenje može biti trajno ako se predvidi pre zidanja. Ionako nije potrebna velika spa vaća soba, a primiće svu garderobu koja pripada bračnom paru koji u njoj stanuje kao i zimsku, odnosno letnju, garderobu cele porodice.


Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.