Novosti

Dečja soba ili dečji kutak



U mnogim porodicama i deca se zadržavaju u dnevnoj sobi zajedno sa odraslima. Ovo se naviše praktikuje za vreme zime,  i pored dovoljnog stambenog prostora. zbog  uštede ogeva. Potrebno je i za decu  urediti kutak,mesto za igru učenje  i rad tako da imaju sve te mogućnosti a da ne remete red  van svoje teritorije.
Prostor za decu treba prilagoditi njihovom uzrastu. Sve lomljive stvari skloniti van domašaja malog deteta da ne bi moglo praviti štetu a da i odrasli ne gube vreme i nerve čuvajući i stvari i dete. Dete koje baulja i šepelja po celpoj sobi (što jo nehigjenski  i opasno treba zaštiti od vrele peći — staviti ispred peći gvozdeni žičani  paravan. Za takvo malo dete, koje puže ili je prohodalo. najbolje je rešenje ogradica. Ono će u ogradici imati mnogo čistiji prostor « neće biti izloženo nikakvim opasnostima i neće moći praviti nikakve štete. Osim ovoga ogradica oslobadja starije od stalne brige oko čuvanja a dete od čestog privezanog sodenja u kolicima.
Ogradica može biti sa četiri ili sa dve strane (kada su druge dve zidovi sobe). I u jednom i u drugom slučaju ogradicu  treba praviti na sklašanje tako da se možo sklopiti kada nije potrebna.
I laki krevetac. sa podom od šper-ploče može poslužiti kao ogradica. Kada se dete probudi izvaditi sve posteljne stvari, staviti  po podu krevetića neko mekano ćebe koje je pogodno za pranje i tu će dete moći sasvim lepo da se igra svojim igračkama. Detetu će ovde biti i toplije nego u ogradici na podu  jer je odignuto a i manje je prašine od hodanja. Pred spavanje krevetić se ponovo snabde posteljinom.
Ako dete ima zasebnu sobu koja je u vezi sa sobom gde stariji rade (naprimer gde majka šije) ili ako se do kuhinje nalazi “devojačka soba”  sa drvenim podom a kuhinja je sa sa pločJicama — U oba  slučaja dete treba izolovati.  Prvo da ne bi smetalo starijima u radu, a drugo — da ne bi hodalo po hladnim pločicama u kuhinji.
Osim toga da stariji ne bi gubili vreme i na čuvanje deteta a  da bi ipak mogli motriti na njega — veoma je praktična pregrada izmedju vrata .Pored saih tih navedenih razloga postoji i ovaj: iz  dečje sobe kada su otvorena vrata — može se zagrejavati i prostorija u kojoj rade stariji. Ili iz kuhinje može da se zagrejava i devojačka soba naravno u ziske dane. U dovratniku se sa obe straane nameste vertikalni žljebovi od letava. pričvršćeni malim zavrtnjima. Izmedju žljebova se uvuče mala, pokretna ogradica od izbušenog lesonita ili šper-ploče, taarabice ili nešto slično. Ogradica na krevetu može biti napravljena tako da se ucelosti skida i stavlja na pod sa prostirkom unutra, Tu se dete igra dok krevetac sa posteljom stoji spremljen za spavanje deteta.
I platneni krevetac, veoma lak, koji se sklapa kao kišobral, služi kao velika pomoć pri podizanju deteta. Noge su napravljeie od drveta ili od aluminijumskih cevi, a krevetac je sašiven od jakog materijala, na primer, od balon-svile.
Gaćice-ljuljaška, koja se obesi za pričvršćenu kuku u plafonu ili o drvo u dvorištu i na izletu, lepo će zabaviti dete, a starijima umanjiti brigu i rad. Ova ljuljaška se lako pakuje i može se nositi ma kuda da se krene.  Po rubu ,,gaćica“, umesto gume, uvučena je jaka gvozdena šipka iz koje idu četiri konopčića, gore svedena u jedan i privezana za jak feder tako da ljuljuška federira. Mnogima izgleda nevažno pitanje gde će i kako će dete obedovati. Međutim nije tako. Dete treba još sasvim izmalena privikavati na red i postepeno osamostaljivanje. Držati ga na krilu za vreme obeda starijih, hraniti ga tako možda i do njegove treće godine starosti, znači sputavati njegovu želju da se samo hrani, ne davati mu
mogućnosti za njegavu primitivnu samoincijativu, sve zbog straha da će dete isprljati, prosuti po sebi i oko sebe. To je sasvim pogrešan stav. Specijalia dečja stolica sa pločom za sedenje, igranje i obedovanje — mnogo je jeftinija nego izgubljeno trogodišnje vreme utrošeno oko hranjenja deteta. Ako se sptvari lepo čuvaju. kada dete poodraste ovu stolicu će naslediti mladje, ili će se ova stolica prodati a kupiće se mali stočić sa pričvršćenim klupicama i naslonima. Tu će dete (ili deca) opet imati udobno mesto za obed pa i za igranje.
Na žalost, još uvek nemamo dovoljno praktičnog nameštaja za decu, kao da to nisu članovi porodice sa svojim brojnim potrebama u životu. Stariji bi po mogućstvu trebalo da za decu urede njihov kutak ili sobu, sa nameštajem koji je prilagođen njima — njihovoj mašti i uzrastu. Da ne bi bili robovi nameštaja, on ne sme biti skupocen izrađen od luksuznog materijala i osetljiv. Sada stručnjaci daju nacrte a postoji već i broj proizvoda takvog nameštaja koji se može  prema  uzrastu deteta. smanjiti ili razvući (na primer krevetić, radna ploča koja se pomera na razne visine, gore-dole, razni sandučići i fijoke za smeštaj igračaka koje inače, za vreme igre, služe kao „rekvkziti“). Da bi od dece zahtevali urednost treba im za to pružiti  uslove — tj. za sve njihove stvari odrediti posebno mesto. Na dečjem nameštaju, gde god je to mogućno, praviti zaobljene uglove.  Zaobljeni  uglovi će biti manje opasni za decu ako se o njih udare. Nikakav sto ne sme se stavljati ispod prozora dok su deca mala, jer bi se dete moglo uspuzati i otvoriti prozor.
I kada dete pođe u školu, mora imati svoju prostoriju ili kutak za učenje, tako da mu niko ne smeta niti da ono kome smeta. U oba slučaja radno mesto je do prozora, svetlo pada s leve strane. U dečjem kutku ili sobi veoma je praktično obesiti na zid (ili na unutarnju stranu ormana ili vrata) tablu za crtanje, računanje i, za sasvkm malu decu, šaranje. Time će se spasti od šaranja zidovi i nameštaj a istovremeno uštedeti hartija.
Ne samo radi udobnosti nego prvenstveno iz higijenskih razloga. deca moraju imati zasebne postelje. Porodica će u malom stanu pre odvojiti zasebnu dečju, nego zasebnu ,,spavaću“ sobu. Isto tako. svako dete treba da ima zasebno ležšte a može biti raznih kombinacija. Po danu samo jedna postelja zauzima mesto u sobi, dok se za spavanje ispod ove izvlači druga i ispravljaju joj se noge da bi se dobila ista visina kao i kod prve.
Podvlačenje postelje ispod postelje izgleda da je bolje i estetskije nego ako su ležišta na sprat — kada su dva kreveta učvršćena jedan iznad drugoga. I dečja ležišta mogu biti priklopljena uza zid. Kakvo god rešenje primenili. glavno je deci satvoriti što više prostora za učenje i igru. U sobi u kojoj je i preko dana poređano nekoliko nepokretnih postelja ovo je zasad
težak problem i nije čudo što tamo vlada iered. što su deca upućena na sedenje i igranje po postelii, što se posteljina upropašćuje.

I prostor i namešta j treba iskoristiti i podesiti tako da služe ukućanima a ie ukućani njima. Izgleda da je ovaj princip zahvatio sve razvijenije zemlje; on predstavlja pravu revoluciju koja je iz stana izbacila mnogo nepotrebnog — skupa sa prašinom i preteranim i suvišnim radom stvarajući miogo više udobmosti i prostora u stanu.
Dečja soba ili dečji kutak, sa svojim stanovnicima — to je zaseban, svoje vrste svet, koji se od ostalog razlikuje svojom vedrinom, svetlim bojama. isto kao što se dete razlikuje od odraslih.
Reći ćemo nešto i o nameštaju u zasebnoj dečjoj sobi. Taj nameštaj treba da bude što jednostavniji, od prirodne uglačane hrastovine ili mekog obojenog drveta (u jednoj ili dve žive boje), bez ičega suvišnog. Šta bi još sve trebalo od stvari osim ležišta, zavisi od kućnog budžeta, raspoloživog prostora u sobi, uzrasta dece i od tog da li su to dečaci i devojčice itd. Obični okviri sa nogama u koje je stavljen feder-madrac, ispod prozora dva ormanića iz kojih se izvlače ploče za rad i u kojima stoji sav školski pribor, ispred njih dve stolice.
Ako je moguće, usto uzeti još i jedan mali, plitki, stočić sa dve netapacirane fotelje i soba je u potpunosti opremljena.


Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.