Na dnu kutije za povrće
u frižideru, postavite ubruse. Oni apsorbuju višak vlage i sprečavaju brzo propadanje
povrća.
Ako vam je potrebna samo
nekoliko kapi limunovog soka, ne secite limun na pola - tako da brzo suši. Umesto
toga, ubodite ga metalnom šipkom za ražanj, i tako dobijate traženu količinu i
čuvate limun.
Da bi vam bilje
ostalo sveže do mesec dana, zapakujte ga u plastične kese i smestite u zamrzivač.
Lako ćete doći do njih kada vam zatrebaju,
i odmrznuti nakon minuta kontakta sa zagrejanim tiganjem.
Lovorov list, staviti
u posudu sa brašnom, testeninom ili pirinčem - garantovano neće biti insekata.
Pečurke se mogu lako
otarasiti sluzi koje ispuštaju, ako ih umotate u papirne ubruse pre stavljanja u
frižider.
Da biste osvežili
jučerašnje mafine, poprskajte ih vodom, stavite u papirnu kesu i stavite u rernu
na 10 sekundi. Stvorena vodena para brzo im povrati mekoću.
Sprečiti sušenje sira
se može tako kada namažete maslac ili margarin na isečenoj površini, to će zadržati vlage unutra. Ovaj metod je najefikasniji u slučaju
tvrdih sireva sa voskastom korom.
Kada rotkvice, celer
ili šargarepa prestanu biti hrskave i izgube svežinu, potopite ih u posudu sa ledenom
vodom sa komadom sirovog krompira i gledajte kako povrće ponovo vraća svežinu pred
vašim očima.
Držite banane zajedno
u gomil dok ne odlučite da ih jedete - pojedinačno mnogo brže propadaju.
Poneki pirinač u vašem
slaniku će sprečiti so od stvaranja grudvica. On prikuplja vlagu koja nastaje
usled kondezacije
Ne ustručavajte se da
čuvate veće količine maslaca, jer ga možete
čuvati u frižideru do šest meseci. Dovoljno je da ga stavite u zatvorenu posudi,
i onda neće apsorbovati miris svega što čuvate u frižideru..
Da pavlaka traje
duže, kutije ili tegle u kojima se čuvaju u frižideru okrenite naopako. Ovo stvara
vakuum, koji će sprečiti bakterije da hrane delovima koji budjaju.
U stvari, med -. Jedini
proizvod koji ne pokvari, pa ne dozvolite
ni da se ušećeri ili stvori mehuriće. Zagrejte
ga u mikrotalasnoj na prosečnoj temperaturi 30 sekundi, opet će postati kao tek kupljen.
Da se kuvana testenina
ne oblikuje u jednu veliku grudvu, stavite je u zatvorenu plastičnu kesu i smestite
u frižider. Kada želite da je podgrejete, samo je stavite nekoliko sekundi u kipućoj
vodi.
Sir može da se zamrzne.
Posle obroka, stavite ostatke sira natrag
u pakovanje, zatvorite dobro i smestite u
zamrzivač. Dan pre nego se odlučite da ga ponovo jedete, prebacite sir u frižider. Ovaj trik najbolje uspeva sa mekim sirevima sa
visokom koncetacijom masti.
Kada je potrebna
pavlaka jogurt može biti zamena u onim jelima koja ne zahtevaju kuvanje, jer jogurt
se može učvrstiti tokom kuvanja. Tako da je bolje koristiti u ovom slučaju, samo
mleko, ili bi moglo da se meša sa jogurtom 50 – 50 procenata.
Ne postoji ništa što
više nervira nego previše slana supa. Pokušajte da dodate kriške sirovog krompira
ili jabuke koje apsorbuju višak soli, ostavi da se kuva na laganoj vatri 10 minuta,
a zatim uklonite. Ako je supa još uvek suviše slana, dodati kašiku šećera. Ako šećer
ne pomaže, možete sipati malo jabukovog sirćeta.
Ako niste sigurni koja
su sveža jaja u vašem frižideru, samo ih umočite u čašu vode. Sveže jaja potanjaju,
a stara - isplivaju.
Nema komentara:
Objavi komentar