Novosti

Stan


Stan je jedan od bitnih uslova za normalan život i rad čoveka a naročito za pravilan fizički i psihički razvoj deteta. Ako stan nije pogodan i ako bavljenje u njemu nije prijatno, porodica iz njega beži — postepeno se odrođava i navikava na beskorisno hodanje okalo, na kafanu, deca se navikavaju na ulicu. Posledice mogu biti veoma teške. Što je još važnije — ako čovek u svom stanu ne nalazi potreban odmor. bezvoljan je i na poslu, njegova produktivnost nije potpuna.
U našoj zemlji. koja je i bila siromašna sa stanbenim fondom u poređenju sa evropskim zemljama,  u Drugom svetskom ratu taj fond je još više osiromašen. Pa ipak, ne samo kod nas, nego i u mnogim drugim zemljama, danas vlada velika oskudica u stanbenom prostoru i stan pretstavlja krupan problem.

Većina starih stanova, koji su zidani za izdavanje pod zakup, ne ispunjava ni najosnovnije potrebe svakodnevnog života. Takav  stari stan onemogućuje racionalno korišćenje prostora i stvara suvišan posao. Tome se ne treba čuditi — u starom društvu malo-se mislilo na organizaciju rada u domaćinstvu, na uštedu vremena i truda u tom radu. Medjutim.danas je ovo pitanje postavljeno na naučnu osnovu, jer

su to iziskivale i velike razlike u načinu života porodice ( a naročito žene) pre rata i danas.  Novi način života porodica traži i promenu u načinu stanovanja, pa prema tome i stan novoga tipa. Drugačije i ne može biti jer život diktira uslove. Ekanomski, socijalni i tehnički uslovi izmenili su i način života — stare navike postale su tuđe.
Redak je slučaj da se dobije onoliki stanbeni prostor, koliki ukućani žele, ali i najskromniji prostor može se, koliko-toliko, prilagoditi potrebama. U stanu sa dobro raspoređenim i međusobno povezanim prostorijama može se i nameštaj praktično smestiti, može se pravilno organizovati svahodnevni rad u domaćinstvu, može se stvoriti udobnost ukućanima — uslovi za kulturan život — razonodu, odmor i mir.
Kako će se izvršiti raspored prostorija, to najviše zavisi od sastava porodice, prvenstveno od unutrašnjih, rodbinskih odnosa:  da li pored roditelja i njihove dece još neko sa njima stanuje, koje su starosti i koga pola ti drugi članovi. Manji broj stanova ima dve ili više soba i zato je potrebna velika umešnost da bi se ograni čeni stanbeni prostor što bolje iskoristio. Savremeno i racionalno uređen stan nema ničeg reprezentativnog nego, ustvari, sav služi potrebama porodice.
Kada su  prilike takve da u jednoj prostoriji moraju zajedno stanovati roditelji  i deca, ili odrasli brat i sestra, ili deca sa bakom, onda se može dobiti daleko snošljivija situacija ako se upotrebe niski, pregradni, pokretni zidovi, paravani ili zavese, od lesonita ili talas-hartije i drugog materijala za pregrade i zaklone. Ako je prostorija oamo sa jednimm prozorom, prograde ne treba das u više od visine ormana (zbog svetla, cirkulacije vazduha i zagrevanja).
U velikoj prostoriJi, pomoću pregrada ili paravana  mogu se napraviti neke od sledećih kombinacija: soba — kuhinja, dnevna soba — spvaća soba, kuhinja — kutak za obed i rad, kupatilo — kuhinja, dnevna — spavaća — dečja soba, kuhinja — ostava itd. Posle ozbiljnog razmišljanja uz pomoć niza crteža i pokusa, naročito ako je u pitanju mali stan, može se doći do rešenja kako najbolje i naJceloshodiije iskoristiti prostor da bi porodica imala bar ono najosnovnije i pri skromnim uslovima.
Stan sa dva ulaza svakako je mnogo praktičniJi nego sa Jednim. Ovakav stan manje se prlja a daje i mogućnosti da se četvrtasto pretsoblje (,,Hol“) na glavnom ulazu iskoristi za dnevnu sobu. O trpezariji nema ni govora, pošto je, u svakom slučaJu, potrebniJa dnevna soba.
U stanu, koji ima svega jednu sobu (osim „hola") mnogo je važniJe da deca (a ne roditelji) imaju svoju zasebnu sobu. Smeštaj) dece, naročito one preko petnaest godina starosti, poseban Je problem, Jer malo stanova ima još i dečju sobu (a sobu im treba odvojiti pa makar i na štetu starijih ukućana!). Deci je potrebno obezbediti bar naj-skromnije mogućnosti za sistematsko navikavanje na red, rad i ličnu higijenu.  Zaposleni roditelji daju malo dete u zabavište, starije u školu, gde su pod nadzorom starijih gde razvijaju smisao za društveni život. Ali, i pored toga, deca najviše vremena provedu u stanu, pogotovu ako stan nema dvorišta ili veće terase.
Ako je stan toliki da omogućuje i zasebnu spavaću oobu, onda se za tu svrhu može upotrebiti jedna od najmanjih soba, jer se u njoj ionako samo prespava. Svakako, ovde se ne misli na onu ,,kompletnu“ sobu sa obaveznim noćnim ormanićima („nahtkasnima") i ogledalom („psihom”), nego na laganu spavaću sobu, rasterećenu svega suvišnog.  Ako raspored stana dozvoljava, dečja i spavaća soba treba da imaju vezu sa kupatilom i da nisu prolazne.
Pošto je dnevna soba prostorija u kojoj se provodi najviše vremena, za nju se uzima najprostranija, dovoljno svetla i sunčana soba. Ako je to sasvim velika prostorija, onda se pojedina mesta i uglovi mogu nameniti za posebne svrhe — obedovanje, odmor i razonodu, dečji ugao i slično.
U nesavremenom domaćinstvu kuhinja služi i za dnevni boravak porodice, a sobe su samo za reprezentaciju ili, sasvim suprotno, kuhinja Je potpuno zapostavljena prostorija gde radi i živi samo posluga. I u savremenom životu, u skučenom stanbenom prostoru, ukućani moraju provesti izvesno vreme u kuhinji. I u prostranom stanu porodica najčešće doručkuje u kuhinji, a u malom stanu u kuhinji se okuplja i za glanni obed — ručak.
U većoj kuhinji, u malom stanu, treba odvojiti jedan kutak koji će služiti samo za obedovanje od mesta gde stoje štednjak i lavabo.

Taj ugao se može ograditi kuhinjskim ormanom za posuđe, zavesom ili  nečim sličiim. Ugao za obedovanje treba da bude lepo sredjen.  Sto služi samo za obed, a poseban pomoćni stočić ili radna ploča biće za rad — za spremanje jela. Kuhinja  je, pre svega, prostorija gde se priprema hrana i zato mora biti prilagođena tehničkom procesu rada, Dok se u razvijenijim zemljama zidaju stanovi bez ostave (zato što porodice imnju hladnjače ili uzidane ormane sa ventilacijom), kod nas još uvek stan bez ostave predstavlja  stan sa nelikim nedostatkom. Najbolja je ona ostava koja je okrenuta  peoma severu. Ali, ni kod nas ostava više nije „rezervni magacin“, jer niko nema potrebe za stvarannjem većih zaliha. Čak i zimnica u izvesnom smislu samo zauzima mesto u ostavi, jer je sve više fabričkih prehrambenih proizvoda i sve više žena koje su zaposlene i van kuće pa nemaju vremena da spremaju zimnicu.
U mnogim stanonvima prostor ispod stepeništa stoji neiskorišćen. U zajedničkoj kući taj prostor može se zatvoriti i urediti za smeštaj raznog kućnog alata, alata za baštu, opravke i čišćenje. U kući, gde stanuje jedna ggorodica, prostor ispod stepeništa može se lepo urediti za sedenje (ako je prostraniji) ili za cveće, ili ga treba sasvim zatvoriti zavesom a unutra nalraviti police za smeštaj svega što smeta po kući, što ne služi ni praktično niti kao ukras. U stanu čije stepenice polaze iz pretsoblja, taj kutak se može urediti pomoću čiviluka i zavese — za ostavljanje kaputa, čak i gostinskih ako je blizu dnevna soba.

Sl. br. 1 pokazuje prostor ispod stepeništa koji je iskorišćen za smeštaj obuće, odeće i ostalog — sa ormanima koji se na točkićima izvlače. U prostoru ispod stajališta na stepenicama (podesta) smešten je čiviluk, za goste, koji može biti zaklonjen zavesom ili vratima. Sl. br. 2 pokazuje kako je taj prostor iskorišćen za smeštaj knjiga i udobno sedenje pored lampe na zidu. U svakom slučaju, prostor ispod stepenica treba što bolje iskoristiti, jer njega ionako nikada nije previše.
Projektanti vode računa o tome koliko posla zadaje čišćenje stepenica, tj. iščišćavanje smeća i prašine iz svakog njihovog ugla, i zato nastoje da tome doskoče praveći te uglove zaobljenim (kako bi posao oko čišćenja bio lakši i kraći).

U velikim gradovima i velikim zgradama bez dvorištaa, balkoni i terase pretstavljaju pluća stana. Tu se nađe bar malo oduška u sedenju i sunčanju, tu se i deca lepo igraju. Zelenilo na balkonima i terasama takođe je od velikog značaja, ne samo radi lepšeg izgleda nego i radi osveženja. U Holandiji na balkonima drže ,,bašte“ u naročitim sanducima ( drvenim ili limenim) koji nisu veći od jednog kvadratnog metra, i u njima gaje povrće (peršun, salatu i sl.). Ovi sanduci postavljeni su na nogare sa točkićima tako da se mogu uvući u stan u slučaju lošeg vremena. Ovakve „bašte“ nisu igračka nego lep doprinos u ishrani porodice.
Svetao i promajan podrum može poslužiti ne samo za smeštaj ogreva nego i za ostavljanje zeleni u pesak, krompira, kupusa i sl. U oskudici stambenog prostora dolazi se do sve boljih rešenja za adaptiranje таванског простора — поткровља — за мали стан. Наша industrija proizvodi sve više raznog lakog građevinskog materijala u pločama. namennjenog za takve i slične prepravke i pregrade. Inače. čist tavan u zimske dane lepo posluži za sušenje rublja, za ostavljanje savduka za selidbu a preko leta i za sklanjanje peći iz soba.
Dedi se čini nepravda ako se sva zemlja iza kuće pretvori u baštu i kuća tako ostavi bez dvorišta (osim ono malo trotoara pred njom!). U takvom slučaju deca su primorana da idu na ulicu, da se tamo igraju i druže sa problematičnim društvom, izlažući se ujedno opasnostima od saobraćaja.
Stan je nemoguće odjedanput preurediti. To se radi postepeno, strpljivo, sa dosta veštne i snalažljivosti, sve dok se stambeni; prostor, onaliko koliki je, ne prilagodi potrebama porodice. Pri rešavanju ovoga pitanja najsigurnije će biti ako se konsultuje stručnjak za preurđenje stana. Njegov savet, skica ili perspektivni plan za postepeno preuređenje, uštedećeporodici izlišne trsickove i pomoći da se nađe dobro, lepo i praktično rešenje, što se u svakom slučaju isplati. Naši tehnički fakulteti i akademije za primenjenu umetnost daju sve više stručnjaka za unutrašnje uređenje stana. Kad žena namerava da šije novu haljinu, ona se kansultuje sa prijateljicama, sa krojačicom i traži rešenje po raznim žurnalima. Uređenje stana mnogo je krupnije pitanje, a porodica to rešava laički pa se posle spotiče o nespretno postavljen raspored. Pitanje na koji način racionalno iskoristiti stambeni prostor utoliko je važnije ukoliko je stan manji, a u velikom stanu taj problem skoro i ne postoji, jer prostora ima dovoljno.

Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.