Novosti

Predsoblje



U novim, manjim stanovima, predsoblje  je mala, četvrtasta prostorija ili prostorija velika skoro kao i soba, tako da se, naročito ako je još i sunčana i svetla, može koristiti za dnevnu sobu. Predsoblje može sasvim lepo poslužiti u ovu svrhu, pogotovo ako stan ima još jedan, spredni ulaz.
U ovom predsoblju mnogo će lepše izgledati improvizovani orman, ispod zavese, za ostavljanje kaputa, nego onaj obavezni, visoki i neukusni , ,klajderštok”. Visina ovoga ormana ne bi smela prela-ziti 160 cm. Čest je slučaj da se u predsoblje strpa i neko parče starog nameštaja. Tu je smešten kakav raspareni orman po kome su gore naslagani koferi, nekakve kutije, stare knjige, prazne vaze itd. Ako je taj orman neophodan, na primer za smeštaj zimskih, odnosno letnjih stvari, ako ni za te stvari što odozgo stoje, nema drugog pogodnijeg mesta, onda bi trebalo onaj deo od ormana do tavanice zatvoriti zavesom. Da se ne bi kvarila tavanica (ili zid) mogu se dve letve pričvrstiti na orman koje će stajati treća poprečna (gore po vrhu) i na koju će se staviti zavesa. Sasvim stari i neugledan orman može biti pokriven skroz zavesom koja se u tom slučaju neće praviti samo od tavanice do ormana, nego sasvim do poda, preko ormana. Bilo bi još bolje rešenje, ako prostor dozvoljava da se ide u širinu, od ormana koji sto ji u uglu tom stranom zida do drugog ugla produžiti policu, i — umesto zavese od plafona do ormana — staviti zavesu uproduženju visine ormana ta zavesa može ići  preko ormana ako je potrebno, naročito ako je orman sasvim star i neugledan. Na taj način može se dobiti mnogo lepši izgled.
 
U jednom kutku je stari orman u kome stoje zimske, odnosno letnje stvari, do njega je uska polica za suvišne stvari a do ove — do kraja drugog ugla — smešten je čiviluk za gostinske kapute i šešire. U produženju police za šešire napravljena je polica za razne komplete časopisa, godišnjake i almanahe kojima se inače teško nađe mesto u ormanu sa knjigama. Zavesa na ormanu i polici nabrana je a kada je potrebno može se navući skroz, preko čizviluka sa vešalicama.  Ovo naročito dobro dođe prilikom čišćenja predsoblja da se stvari na čiviluku ne bi prašile.
Bilo ukućani ili gosti, kada ulaze u stan, treba da ih dočeka prijatno i uređeno predsoblje; ono ne sme da bude zakrčeno, a ako je maleno treba da ima slobodnog prostora da se mogu sresti dvoje-troje, da mogu skinuti i obesiti kapute. Negde, na pogodno mesto, staviti neko malo ormanče (ili plitku prekrivenu policu), na koji se mogu spustiti torba i rukavice prilikom skidanja kaputa. Unutra će stajati kućna obuća ukućana (ako stan nema i sporedni ulaz ili bar još jedno sporedno pretsoblje)  kako ne bi sa uličnom obućom hodali po stanu. Lepo će izgledati i jedno malo ogledalo, bez osvira, pričvršćeno na zidu i sa sijalicom do njega. Jedna-dve stoličice neće biti na odmet. U ovome predsoblju, kroz koje prolaze posete, na čivluku za kapute ne treba da stoje kaputi i odeća ukućana. Ovaj čiviluk pod zavesom ionako nije velik, a rezervisan je samo za ostavljanje kaputa posetioca.
Međutim, malo predsoblje na sporednom ulazu ili — u stanu  koji nema sporednog ulaza — predsoblje koje deli sobe od sporednih  prostorija može se iskoristiti za smeštaj porodičnog čiviluka pa i police za obuću. Ako se dobije delić prostora bar iza vrata, makar i nepravilnog oblika, skoro trouglast (zbog otvaranja vrata) i plitak svega dvadesetak santimetara, biće dovoljan i koristan. Dole, pri dnu, napraviti dve police za ostavljanje obuće a iznad njih, na visini 170 cm od poda napraviti čiviluk. Prostor će biti još bolje I iskorišćen ako se iznad čiviluka, sve do tavanice napravi polica. A odozdo, na prvu dasku, na visini 170 cm ušrafe zaokrugljene kuke za vešanje kaputa. Preko gornje police, od tavanice pa do čiviluka staviti posebnu zavesu — kao poprečnu draperiju — a preko čiviluka i dole, preko police za obuću, staviti drugu, dvokrilnu i nabranu zavesu. Obe zavese treba da imaju prišivene alkice, da su nanizane na jaku žicu koja treba da bude dobro zategnuta (ili železnu I šipku) kako bi alkice lakše klizile. Zavesa se može sašiti i od nekog polovnog materijala iz kuće, naprimer od stare presvlake sa nameštaja onda kada se za nameštaj kupi nova. Naoko beznačajna, međutim veoma korisna i praktična, ova polica i čiviluk, na domašaju ruke, primiće svu onu odeću i obuću koja se svakodnevno upotrebljava i ostavlja gde bilo jer joj nije bilo određenog stalnog mesta. I to će biti olakšica za održavanje što boljeg reda u stanu.
U ulaznom predsoblju — dnevnoj sobi ili u ovome malom sporednom predsoblju — smestiće se telefon ako ga porodica ima. Telefon u malom predsoblju najpogodniji  je i za onoga ko radi u kuhinji — tako mu je na dohvatu.  U ma kojoj prostoriji se nalazio, telefon  treba smestiti blizu vrata, sa šnurom dugačkom koliko god to propisi dozvoljavaju, tako da se prema potrebi može prenositii i s druge strane vrata, — u drugu prostoriju. Da bi se trajnije rešilo pitanje smeštaja telefona,trebalo bi napraviti jednu zidnu policu  u kojoj je istovremeno predviđeno mesto kako za telefon tako i za telefonski imenik i mali blok. Uz policu je, na vrpci, privezana j olovka za pribeleške u bloku. Telefon može stajati i na ormaniću, samo što ormanić zauzima mesto na podu i treba ga pomicati prilikom čišćenja prostorije. U ovom malom, sporednom predsoblju obično stoje osigurači za struju pa čak i strujomer. Ako su ove instalacije na zidu za vratima, upravo tamo gde se inače pravi polica sa zavesom, sve će ovo biti lepo zaklonjeno, neće se prašiti a  čitav ugao će lepše će izgledati.

Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.