Novosti

Nameštaj



Što je mani stambeni protor i skromnija kupovna moć, sve je važmije pitanje  uredjenja stana. Luksuzan i glomazan nameštaj nije pristupačan kupcu  sa srednjim prihodima, kako zbog cene, tako i zbog smeštanja u mali stan, Moderan nameštaj se smanjuje ali ss često, još uvek, proizvodi kabasti i skkupi lamešttaj.

Za uređenje stana je nemoguće je  dati  neki opšti recept; to je jedno sasvim individualno pitanje,koje  se rešava prema situaciji stana, namoštaja i ostalog, koji zavisi od tog da li je stan prostran, sa nameštajem koji so može na drugi način razmestiti, ili je malen i u njemu treba koliko toliko stvotiti prostora. Savremena porodica, živeći u tempu današnjce neće smatriti ni lepim ni praktičnim onaj stan koji je prenatrpan nameštajem i raznim drangulijama, jer takav stan iziekuje mnogo više vremena i radne snage za održavanje.
Tek zasnovana porodica dobro razmišlja pre no što se odluči  kakav će nameštaj kupiti. Koliko god je važan činilac cena, toliko je važno i pitanje kako će se i gde smestiti to što se kupi. Naše fabrike sve više uviđaju potrebu proizvodnje tzv. elemenata nameštaja, tj. nastoje da omoguće kupcu da dokupljuje parče po parče, prema potrebi, budžetu i stambenom prostoru a da sve skupa čini jednu lepu celinu.
Kupovinom nameštaja, razume se, neće se pristupiti dok se prvo ne obezbedi stan. Već je govoreno o nameni prostorija i kada je to pitanje raščišćeno, treba nacrtati plan celoga stana, sa svim prozorima, vratima, pećima, radijatorima — sa svim onim što je u prostorijama nepokretno. Sada na ovako spremljenom planu, ucrtavati — „nameštati” — nameštaj. Da bi to išlo brže, da bi se mogle praviti razne kombincije, najbolje će biti ako se od obojenog kartona izrežu komadi nameštaja nacrtani po površini (naprimer sto gledan odozgo). Sav ovakav „nameštaj” treba da je umanjen srazmerno prema planu stana. Ovaj kartonski „nameštaj”može se pomicati i premicati do mile volje, sve  dok se ne postigne najbolji raspored, dok ne bude I postavljen logičlim redom koji će stvoriti udobnost, uštedu prostora i dati eststski efekat. Isto ovo smeštannje na hartiji neošphodno je potrebno i prilikosm selidbe iz stana u stan. Na ovaj način će se videti da li ima sueišnih komada ili će nešto nedostajati a nosači će teške stvari olmah smeštati tamo gdo će inače stajati. Koliko se parket šteti prevlačenjem teških stvari i koliio se istovremeno nameštaj rasklima!  Ovakvim prsthodnim smeštanjem na hartiji uzima se tačna
mera stana i stvari koje će stajati u njemu.
Mnoge porodice žele da imaju „kompletan" nameštaj. Digli su zajam, ili dobili nasledstvo, dobili novac na lutriji i sl. pa krenu u kupovinu. Ne razmišljaju da li im je zaista sve to potrebno, da li će imati udobnosti baš sa takvim nameštjem — glavno je da je „kompletan”. Kupuju „spavaću sobu” — dva kreveta, dva ormana (ili jedan trokrilni • skoro nepokretan), dva mala ormančića, „psihu”, stočić, dve stolice — i, kada to počnu smeštati u malom stanu ispostavi se da za neke komade uopšapte nema mesta. Najzad, nekako ipak sve smeste, a nije važno što se mora prekoračivati preko kreveta da bi se došlo do prozora — opet je glavno da se može reći „imamo' kompletnu spavaću sobu“. Sada stan služi nameštaju a ukućani i jed-nom i drugom.
U malom stanu nema mnogo soba. Trebalo bi se posle podne odmoriti, ali gde? Na krevete se ne može leći bez raspremanja. Tako je opet porodica žrtva nameštaja. Ili — porodica ima trpezarijski nameštaj, vitrina zvrji poluprazna, a dete nema obične police za svoje školske knjige i stvari. Za trpezarijskim stolom obeduje se dva-tri puta godišnje, inače porodica obeduje za neudobnim i neuglednim stolom u kuhinji. Ali, glavno je da se postiglo ono što se želelo. Nije važno da li je sav taj nameštaaj potreban, ima li svoju praktičnu primenu, kako je smešten i kako porodica stoji sa slobodnim prostorom — glavno je da se ima čime razmetati — da se može prikazati „kompletan nameđtaj”.
Nameštaj se ne kupuje često. To je krupan i značajan događaj, problem vezan sa velikim novčanim izdatkom. Porodici koja je nesigurna u svoje znanje pri kupovini nameštaja isplatiće se ako zatraži savet stručnjaka za uređenje stana ili bar savet iskusnog prijatelja. Stručnjak će razmotriti mogućnosti kućnog budžeta, stambenih prostorija i potrebe porodice, pa predložiti da se kupi ono što će zaista najbolje poslužiti porodici.
Svakako, kupovaće se samo ono što je zaista potrebno, što će korisno služiti za upotrebu a nikako za blef. Stan ni u kom slučaju ne sme da služi kao neka prostorija za izložbu, kao „magacin“ nameštaja ili kao muzej. U stan treba sve da služi onima koji tu žive, a istovremeno da postoji što više prostora za kretanje. Ukratko, pri kupovini prvenstveno valja misliti na potrebu i namenu.
Ugrađeni nameštaj je idealno rešenje, bar što se tiče ormana, kredenca i polica. Ne zauzima dragoceni prostor a i posla je oko njega mnogo manje, jer otpada ono čišćenje odozgo i ispod, prašina se briše samo po „fasadi”. U Americi je ovakav nameštaj već sasvim obična stvar, tako da ormane ne treba ni seliti iz stana u stan. Pa i naši dedovi imali su ugrađene dolape u kojima je stajala posteljina. Postelja se naveče vadila iz dolapa i nameštala na minderlucima, na kojima se po danu sedelo.
U modernizovanom stanu, sa savremenim ili prepravljenim nameštajem, ipak se može zadržati poneki stari komad — naprimer stari klavir ili neki starinski sanduk, komoda i sl. I različite epohe stilova mogu se složiti u jednoj prostoriji i da čine lepu celinu.
U starim porodičnim kućama nakupi se toga veoma mnogo; u tom slučaju, koliko god je moguće, treba prostooriju rasteretiti tako da raspored nameštaja bude što praktičiiji i da srodina sobe bude raščišćena. Stručnjaci su ispitipali rad oko stotinu domaćica i došli do zaključka da bi se pravilnijim rasporedom nameštaja moglo uštedeti dve trećine vremena i radne snage. Mali stan zahteva da sav nameštaj bude lako pokretan (izuzev onog ugrađenog), da se lako izmiče i pomiče i da se lako ispod njega čisti. Materijal od koga se pravi iameštaj, kao i njegove dimenzije i oblik moraju biti prilagođeni životnim potrebama; nameštaj koji je sastavljen iz delova može se, prema potrebi, sastavljati i rastavljati.

Zbog skučenog prostora u stanu i zaposlenosti van kuće — te dve okolnosti nagone čoveka na razmišljannje, tako da dolazi do neverovatnih rešenja u uređenju stana. Tako su postale i postelje koje preko dana stoje u zidu, postelje na rasklapanje i sklapanje, za dan fotelja — za noć postelja, postelja na sprat ili sklopljena postelja ispod postelje itd.
Politirani nameštaj sve se manje kupuje jer iziskuje više vremena za održavanje zato što je osetljiv. Hrastovina prirodne boje daje mnogo vedriji izgled sobi. Nameštaj strada od zidova u novogradnji ili u vlažnom stanu, U oba slučaja treba ga malo odmaknuti od zida i, ako je potrebno, poleđinu mu obložiti voštanom hartijom koja će služiti kao izolator od vlage.


Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.