Novosti

Prozori



Na starim kućama su i prozori —onako visoki a uski — jako nepraktični. Danas se prave veliki, široki prozori, svega jedan na jednoj prostoriji, dok je u starim građevinama na jednu prostoriju stavljeno više prozora. U takvom slučaju prostorija se teže zagrejava i zato, ako ima dovoljno svetla, jedan se prozor može tapacirati džakovima napunjenim slamom, pa tu prisLoniti orman (razume se ako iznad njega neće viriti jedan deo prozora) ili staviti zavesu kakva se nalazi i na drugom prozoru. Taj suvišni prozor može se iskoristiti i kao polica za knjige. U oba slučaja prvo će se spustiti roloi ili roletne ili, ako nema ni jednog ni drugog, staviće se hartija tako da prozor spolja izgleda uredno. Osim velikih trokrilnih ili četvorokrilnih prozora, prave se prozori presečeni popreko, koji su praktični za provetravanje stana ali su zato nepraktični za pranje.

Ali skoro nikada nije previše svetlosti u stanu i zato treba paziti da ne bude smanjena i ona količina svetla koju stan dobija kroz prozore. I na prozorima, koji se dobro ne priljubljuju uz okvir, može se upotrebiti filc-traka ili traka od punijeg štofa, tako da se ne bi gubila toilota zagrejane sobe. Pred zimu treba pogledati da nije negde otpao kit sa stakla. Neko od ukućana može vrlo lako sam da namesti novi kit na okna. I za čišćenje mesinganog okova na prozorima kao i za vrata, može se napraviti šablon od kartona koji će za vreme čišćenja čuvati drvo od prljanja.

Spoljni, drveni deo prozora i vrata sa okvirima, sa kojih je već odavno spala boja, premazati bar uljem ilk firnajzom koji će štititi drvo od daljeg propadanja na kiši i suncu.

Nema komentara:

Objavi komentar

jedan sajt

Designed by 1sajt.blogspot.com
Copyright © 2015

Autor slika teme: Bim. Pokreće Blogger.